Posiadanie wędzarni to marzenie niejednego posiadacza ogrodu
. To również możliwość „wyprodukowania” własnych wędlin i wędzonych ryb. To
niejednokrotnie sentymentalny powrót do smaków dzieciństwa. Rozpoczynając
projekt „wędzarnia” zrobiłem sobie kilka założeń :
Ø ma
to być estetyczne i oprócz podstawowej funkcji ma stanowić element małej
architektury ogrodowej
Ø podstawowym
materiałem będzie cegła klinkierowa + drewno
Ø podstawowa
funkcja to wędzarnia, dodatkowa - grill
Ø ma
być trwała, żadnej lub minimum konserwacji
Ø nie
kłopotliwa w obsłudze
Ø pojemność
25-30 kg
wyrobów
Powstająca wędzarnia została w
całości zaprojektowana i wykonana samodzielnie i teraz krok po kroku
przedstawię wam cały proce jej powstawania.
Najpierw projekt na papierze:
Ø wymiary
komory paleniskowej 330 (szer.) x 330 (wys.) x 470 (dług.) mm
Ø średnica
wew. przewodu dymowego i komina 200
mm
Ø długość
przewodu dymowego około 1600 mm
Ø regulacja
procesu dymienia poprzez przymykanie lub uchylanie drzwiczek paleniska oraz
obrotowy szyber w kanale dymnym (sprawdzone! - działa)
ETAP I - Przygotowanie płyty fundamentowej
Wymiary płyty to: 2650 x 790 x 150 mm , po dokonaniu pomiarów i umiejscowieniu wędzarni w terenie, wykonałem wykop – ok. 20 cm głębokości. Został on wypełniony żwirem i tłuczniem do wysokości ok. 5 cm. Po zrobieniu szalunku z desek ,wypoziomowaniu go i dokładnym sprawdzeniu wszystkich wymiarów ( szczególnie przekątne muszą być równe ) wykonałem zbrojenie.
Taką konstrukcję umieściłem na
warstwie ubitego tłucznia, unieruchomiłem przy pomocy wbitych w ziemię
metalowych rurek i klinów oraz wypoziomowałem używając poziomicy. Uwaga: dla
prawidłowości przyszłych prac bardzo ważne jest na tym etapie ustawienie
poziomu i kątów prostych(te ostatnie najlepiej sprawdzić mierząc przekątne
prostokąta - muszą być równe). Do wylania użyłem gotowej, kupowanej w 25 kg
workach mieszanki. Mieszając z wodą w podanych proporcjach używałem kastę
murarską. W trakcie zalewania szalunku należy cały czas pamiętać o zagęszczaniu
betonu poprzez "sztychowanie" łopatą i ostukiwanie desek. W chwili,
gdy do górnej krawędzi szalunku pozostało 3-4 cm ułożyłem wcześniej
przygotowaną kratownicę zbrojenia.
Uwaga: ze
względu na przyszłe obciążenia istotne jest, aby zbrojenie znalazło się w
górnej warstwie betonu. Po zalaniu do końca (cały czas pamiętamy o zagęszczaniu),
z lekkim nadmiarem, całość ściągamy i wygładzamy drewnianą łatą. Pozostawiamy
do związania .Do wykonania zbrojenia użyłem żebrowanych prętów
zbrojeniowych o średnicy 10 mm. Ilość prętów: 7 długich, 10
krótkich. Pręty zostały związane miękkim drutem stalowym.
Po 2-3 dniach można zdjąć
szalunek a po około tygodniu, 10 dniach przystąpić do dalszych prac.
Ponieważ założyłem sobie, że materiałem , z którego
będzie zbudowana wędzarnia – oprócz drewnianego domku wędzarniczego , to cegła
klinkierowa oraz wiedząc jaki będzie miała kształt i wiedząc ile „warstw”
będzie wymurowane mogłem dokładnie zamówić potrzebną ilość materiału.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz